Torcik bezowy z kremem kawowym

Unoszę się ku niebu

tak lekko trzepoczę skrzydłami

I frunę…

 Składniki:

Bezy:

5 białek
250g cukru
szczypta soli

Masa kawowa:

200g masła
2 jajka
4 łyżki cukru
1 łyżka kawy mielonej

Dodatkowo:
trochę kakao do posypania

Przygotowanie:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając dodajemy stopniowo cukier. Gdy białka będę dobrze ubite i cukier się rozpuści, przełożyć masę na blachy wyłożone papierem do pieczenia, tworząc na każdej okrąg. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze ok. 110°C przez około 2 godz., aż bezy będą dobrze wysuszone. (Piekę 2 blachy jednocześnie. Można piec na grzałce góra- dół lub termoobiegu. Przy ustawieniach piekarnika na grzałkę góra- dół w połowie pieczenia zamieniam blachy miejscami). Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić bezy w piekarniku do ostygnięcia (najlepiej na całą noc).
Czas na masę kawową. Łyżkę mielonej kawy wsypać do szklanki i zalać 20ml wrzątku. Przykryć i pozostawić do ostygnięcia. Całe jajka i cukier ubijamy mikserem na parze, ok. 5min., aż masa stanie się jasna, gęsta i puszysta. Następnie garnek z masą jajeczną ściągamy z pieca i dalej ubijając całkowicie ją ostudzamy. Osobno utrzeć miękkie masło na gładką, jasną masę. Do masła stopniowo dodawać ostudzoną masę jajeczną. Na końcu dodajemy małymi porcjami kawę.
Masę przełożyć na bezę. Drugą bezę należy porwać na mniejsze kawałki, wierzch opruszamy kakao.

 

Dodaj komentarz