Mini tiramisu

Nie ma chyba osoby, która nie zna tiramisu. Wszyscy prześcigają się w coraz to nowszym podaniu czy ulepszeniu oryginalnej wersji. A ja dziś tak po prostu przedstawiam małe co nieco kiedy goście mają zawitać, a Wy nie macie pomysłu co zrobić.

Składniki:

  • 1 mała filiżanka kawy
  • 6 łyżek Amaretto (opcjonalnie)
  • 400 ml śmietanki kremówki
  • ½ szklanki cukru
  • 450g mascarpone
  • 2 opakowania okrągłych biszkoptów
  • kilka łyżeczek kakao

Przygotowanie:

Zaparz bardzo mocną kawę. Wlej do miseczki i ostudź, a następnie dodaj Amaretto. Ubij śmietanę i stopniowo dodawaj cukier kontynuując ubijanie. Weź drugą miskę i wymieszaj w niej mascarpone. Do masy z mascarpone delikatnie dodaj ubitą śmietankę. Biskopty zanurz na chwilę w ostudzonej kawie i włóż do słoików. Przełóż trochę kremu mascarpone do słoików. Dodaj kolejne biszkopty na wierzch i przykryj masą mascarpone. Wstaw pojemniczki do lodówki na co najmniej 2 godziny. Przed podaniem posyp wierzch odrobiną kakao.

 

Dodaj komentarz