Spanakopita z ciasta francuskiego

Pyszna!

Sycąca!

Popis mojego męża:) 

Składniki:

1 paczka mrożonego ciasta francuskiego  
świeży szpinak 500 g
jajko 
oliwa z oliwek 
feta 250 g
pieprz, sól do smaku 
kilka ząbków czosnku

 

Przygotowanie:

Szpinak umyć i pokroić. Włożyć do rondla i dusić pod przykryciem kilka minut na małym ogniu, dodać wyciśniety czosnek. Ugotowany szpinak odcedzić i odstawić.  Dodajemy fetę, 3 łyżki oliwy, roztrzepane jajko, doprawić solą i pieprzem. Blaszkę posmarować oliwą i położyć na niej płat ciasta. Posmarować go oliwą, wyłożyć na cieście farsz, przykryć drugim płatem, zlepić brzegi,posmarować oliwą. Piec około 45 minut, na złoty kolor, w piekarniku nagrzanym do 180 C. Podawać na ciepło lub na zimno pokrojone na kwadraty. 

Dodaj komentarz