Klops z marchewką

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 2 kromki chleba
  • 1/2 szklanki chudego mleka
  • mała cebula
  • 2 marchewki
  • jajko
  • 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżka oregano
  • łyzeczka oleju
  • łyżeczka ketchupu
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie:

Chleb moczymy w mleku ok. 5 minut. Cebulę obieramy i drobno siekamy, marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mięso mieszamy z lekko odciśnietym chlebem, jajkiem, marchewka, cebulą oraz przyprawami. Podłużną foremkę smarujemy olejem i układamy mięsną masę, wierzch smarujemy ketchupem, Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez ok. 50 minut. 

Dodaj komentarz