Testowanie naczynia żaroodpornego Termisil + przepis na Szynkę z pieczonymi pomidorami

Tym razem firma Termisil jest gościem w moim domu a dokładnie rzecz ujmując jej produkt. Naczynia żaroodporne nie są mi obce, samo bowiem używam ich od lat. 

 

Firma tak reklamuje swój produkt:

System Grill&Drop to innowacja polskiej firmy Termisil, której produkty znane są z szeregu pożądanych właściwości: nie matowieją w zmywarce, są odporne na zarysowania i nagłe zmiany temperatur. Szkło Termisil z którego są wykonane, jest niezwykle wytrzymałe na zakres temperatur od -50st.C do +500st.C. Co ważne, naczynia są także komfortowe w użyciu – to wielka zaleta, można bowiem bez obaw o zdrowie i wartości odżywcze potraw, przechowywać je w lodówce czy też podgrzewać w mikrofalówce. Zwracamy szczególną uwagą na bezpieczeństwo, dlatego nasze produkty nie wchodzą w reakcję z żywnością, nie absorbują zapachów i są w 100% bezpieczne dla dzieci – nie zawierają alergenów. 

 

W pokrywie zastosowaliśmy specjalne szklane krople, dzięki czemu uzyskujemy efekt w postaci równomiernego nawilżania pieczonej potrawy. Natomiast dno naczynia skonstruowane jest z wykorzystaniem szklanych ryfli, za pomocą których potrawa jest chroniona przed przywieraniem. Tak zaprojektowane naczynie do pieczenia gwarantuje termo-obieg aromatu i pary wodnej, czyniąc potrawy soczystymi, miękkimi i aromatycznymi. 

 

 

 

Po pierwszym teście mogę napisać, iż potrawa naprawdę jest soczysta i nie przywiera mocno do dna. Po przygotowaniu brudne naczynie znalazło się w zmywarce. Nie widać śladów użytkowania. Bardzo przydatne naczynie, szczególnie, że jest z pokrywą. 

 

Naczynie jest o pojemności 2,4 l. Myślę, więc że idealnie się nadaje do zapiekanek, mniejszych porcji mięs i do duszenia warzyw.

Oto mój przepis.

Szynka z pieczonymi pomidorami: 

 

Składniki:

  • kilka kawałków szynki
  • 2 duże czerwone pomidory
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 gałązki tymianku
  • sól
  • pieprz
  • dodałam od siebie do orginalnego przepisu ostra papryczę i trochę jarzynki

Marynata:

  • 1/2 pokrojonej cebuli
  • łyżka octu balsamicznego
  • łyżka oliwy
  • gałązka tymianku 

 

Przygotowanie: 

Mięso pokroić na mniejsze kwałki, opruszyć solą i pieprzem, składniki marynaty wymieszać razem, dodać do mięsa. Odstawić min na 30 minut a najlepiej na całą noc. Nastepnie przekładamy do naczynia, dodajemy jarzyni szczyptę i papryki ostrej. Układamy na przemian z pomidorami. Zapiekamy przez 25-30 minut w temperaturze 200 stopni.

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz