Tym razem firma Termisil jest gościem w moim domu a dokładnie rzecz ujmując jej produkt. Naczynia żaroodporne nie są mi obce, samo bowiem używam ich od lat.
Firma tak reklamuje swój produkt:
System Grill&Drop to innowacja polskiej firmy Termisil, której produkty znane są z szeregu pożądanych właściwości: nie matowieją w zmywarce, są odporne na zarysowania i nagłe zmiany temperatur. Szkło Termisil z którego są wykonane, jest niezwykle wytrzymałe na zakres temperatur od -50st.C do +500st.C. Co ważne, naczynia są także komfortowe w użyciu – to wielka zaleta, można bowiem bez obaw o zdrowie i wartości odżywcze potraw, przechowywać je w lodówce czy też podgrzewać w mikrofalówce. Zwracamy szczególną uwagą na bezpieczeństwo, dlatego nasze produkty nie wchodzą w reakcję z żywnością, nie absorbują zapachów i są w 100% bezpieczne dla dzieci – nie zawierają alergenów.
W pokrywie zastosowaliśmy specjalne szklane krople, dzięki czemu uzyskujemy efekt w postaci równomiernego nawilżania pieczonej potrawy. Natomiast dno naczynia skonstruowane jest z wykorzystaniem szklanych ryfli, za pomocą których potrawa jest chroniona przed przywieraniem. Tak zaprojektowane naczynie do pieczenia gwarantuje termo-obieg aromatu i pary wodnej, czyniąc potrawy soczystymi, miękkimi i aromatycznymi.
Po pierwszym teście mogę napisać, iż potrawa naprawdę jest soczysta i nie przywiera mocno do dna. Po przygotowaniu brudne naczynie znalazło się w zmywarce. Nie widać śladów użytkowania. Bardzo przydatne naczynie, szczególnie, że jest z pokrywą.
Naczynie jest o pojemności 2,4 l. Myślę, więc że idealnie się nadaje do zapiekanek, mniejszych porcji mięs i do duszenia warzyw.
Oto mój przepis.
Szynka z pieczonymi pomidorami:
Składniki:
- kilka kawałków szynki
- 2 duże czerwone pomidory
- 2 łyżki oliwy
- 2 gałązki tymianku
- sól
- pieprz
- dodałam od siebie do orginalnego przepisu ostra papryczę i trochę jarzynki
Marynata:
- 1/2 pokrojonej cebuli
- łyżka octu balsamicznego
- łyżka oliwy
- gałązka tymianku
Przygotowanie:
Mięso pokroić na mniejsze kwałki, opruszyć solą i pieprzem, składniki marynaty wymieszać razem, dodać do mięsa. Odstawić min na 30 minut a najlepiej na całą noc. Nastepnie przekładamy do naczynia, dodajemy jarzyni szczyptę i papryki ostrej. Układamy na przemian z pomidorami. Zapiekamy przez 25-30 minut w temperaturze 200 stopni.