Savoir – vivre po norwesku

Popularną formą goszczenia są zarówno śniadania robocze organizowane ok. godziny 10 rano, lunche pomiędzy 12 a 14, jak również wieczorne obiady. Obiad jest posiłkiem bardzo uroczystym. Kawiarnia jest instytucją o bardzo długiej tradycji. Przychodzi się tu w celach towarzyskich lub samotnie, by porozmyślać czy przeczytać gazetę. Zwyczaje panujące przy stole nie różnią się od tych, które znamy z domu czy z innych krajów europejskich. Podczas wznoszenia toastów mówimy – Prosit – i  patrzymy sąsiadom prosto w oczy. Gospodarz wznosi toast pierwszy. Jest oczywiste, że osoba zapraszająca płaci rachunek. Dodatek za obsługę jest najczęściej doliczony do rachunku. Zwykle jednak zaokrągla się sumę do 10 szylingów. W innym wypadku zwyczajowy napiwek wynosi 10-15% ceny.

Źródło: www.zeromski.czest.pl

Dodaj komentarz