Na kaca pomaga także picie kwasu chlebowego ze względu na niewielką ilość zawartego w nim alkoholu. Kolejnym sposobem jest spożywanie kefiru, z kolei jego "lecznicze" właściwości polegają na wspomaganiu wchłaniania cukrów, co pomaga w ich uzupełnieniu po wypłukaniu przez alkohol.
Pomagają również leki zawierające ranitydynę (np. Ranigast), która jest antagonistą znajdujących się w żołądku receptorów histaminowych H2 – zmniejsza się wydzielanie kwasu solnego. Takie leki należy przyjąć najlepiej na noc lub na drugi dzień po przebudzeniu. Istnieje wiele bardziej lub mniej skutecznych mikstur łagodzących objawy kaca.
Uzupełnienie organizmu w witaminy (szczególnie w witaminę C) oraz magnez przyśpiesza negatywne skutki kaca.
Polecam też osłodzoną herbatę oraz sok z ogórków czy też kiszonej kapusty.
Niestety coś kosztem czegoś….
Źródło: www.kac.e-wina.net