Zapiekane zmieniaki z boczkiem i camembertem

Zimą lubię cięższe potrawy, takie, które mnie nasycą na większość dnia. Zimą jadam więcej i mam tak zwane „smaki”, wczoraj przyszła ochota na taką zapiekankę:)

Składniki:

  • 4 duże, ugotowane na pół miękko ziemniaki
  • 200 g podsmażonego, pokrojonego w kostkę boczku + tłuszcz, który się wytworzy z pieczenia
  • 1 większa podduszona cebula
  • 1 opakowanie sera camembert
  • Przyprawy: sól, pieprz, można dodać czosnek w proszku

 

Przygotowanie:

Ziemniaki kroimy w talarki, układamy w naczyniu żaroodpornym, przyprawiamy. Następnie posypujemy boczkiem i polewamy tłuszczem. Układamy cebulę a na sam koniec, na wierzch ser. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy 15 – 20 minut w temp. 170 stopni.



Dodaj komentarz