Kapusta duszona z boczkiem i koncentratem pomidorowym

Najlepsza jest na drugi dzień, gdy składniki się „przegryzą”, ale pierwszego dnia smakuje też dobrze. Czasem wystarczą tylko do tego ugotowane ziemniaki i obiad mamy gotowy;)

Składniki:

  • ½ główki białej kapusty
  • 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego
  • 100 – 150 g boczku
  • 2 łyżki mrożonego koperku lub kilka gałązek świeżego
  • Przyprawy: sól, pieprz, maggi, 4 ziarenka ziela angielskiego, 2 liście laurowe.

 

Przygotowanie:

Kapustę szatkujemy, gotujemy z zielami i liśćmi w niewielkiej ilości wody. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy. Kiedy kapusta jest miękka, odcedzamy wodę, dodajemy koncentrat, nie musi to być cały słoiczek, musimy wyczuć smak. Dodajemy podsmażony boczek wraz z tłuszczem, który nam się wytopił. Dodajemy koperek, dusimy 2 minuty wszystko razem. Doprawiamy.




Dodaj komentarz