Będąc w dobrej restauracji czy na przyjęciu należy pamiętać, że ułożone sztućce na talerzu są niemą formą porozumienia się z kelnerem czy gospodarzem. Oto podstawowe ułożenia:
![](https://i0.wp.com/www.portal.maturzysty.pl/strefa_swobody/img/savoir_vivre/dobre_wychowanie_lekcja5_1.jpg?resize=128%2C93)
Sztućce ułożone na godz. 7 i 5 oznaczają, że zrobiliśmy sobie przerwę w jedzeniu, ale wrócimy jeszcze do dania.
![](https://i0.wp.com/www.portal.maturzysty.pl/strefa_swobody/img/savoir_vivre/dobre_wychowanie_lekcja5_2.jpg?resize=124%2C93)
Skrzyżowanie noża z widelcem na pustym talerzu na godz. 8 i 4 oznacza, że prosimy o dokładkę.
Sztućce ułożone równolegle na godz.5 oznaczają koniec posiłku.