Jak przygotowywujemy i czym podajemy kawę?

Espresso

Aromatyczne espresso ze świeżo zmielonej kawy serwujemy w małej, ogrzanej przed podaniem filiżance o pojemności ok. 70ml, wypełniając ją tylko do połowy. Filiżanka powinna być mała, biała i najlepiej porcelanowa. Biel podkreśli ciemny kolor kawowego naparu. Unikajmy podawania espresso w szklance lub kubku. Taką małą czarną możemy pić zarówno z cukrem, jak i gorzką. Często do espresso podaje się kieliszek wody, która służy do przepłukiwania  kubków smakowych przed każdym łykiem kawy. Takie postępowanie zapewnia głębszy smak, choć nie jest, oczywiście, obowiązkowe.

Cappuccino

Prawdziwe włoskie cappuccino składa się z równych proporcji aromatycznego espresso, ciepłego mleka i pianki. Ta ostatnia pełni tu szczególnie ważną rolę. Powinna być na tyle sztywna, by utworzyć na kawie kopułkę, którą posypujemy szczyptą pitnej czekolady. Cappuccino podajemy w większej, najlepiej jasnej filiżance. Ten włoski specjał można również serwować posypany wiórkami kokosowymi lub cynamonem.  

Po irlandzku

Jeśli mamy ochotę na odrobinę irlandzkiego akcentu doskonała będzie klasyczna kawa po irlandzku, którą możemy przygotować na podstawie wysokogatunkowej kawy mielonej. Oprócz wspaniałego smaku, zadowoli nas rozgrzewającym dodatkiem irlandzkiej whiskey. Zaparzmy mocne espresso, dodajmy whisky do smaku i posłódźmy brązowym cukrem. Tak przyrządzoną kawę serwujemy w specjalnych, ceramicznych szklankach – wysokich lub wąskich z uszkiem. Całości możemy dopełnić puszystą bitą śmietaną. Możemy także dodać, według uznania: kakao, imbir lub cynamon.

Latte

Łączy w sobie w łagodny smak mleka i moc kawy. Dzięki swej delikatności jest idealną propozycją na letnie popołudnie lub wieczór. Do przyrządzenia wybornej Cafe Latte potrzebujesz 1/3 porcji kawy espresso i 2/3 spienionego mleka. Mleko należy spienić za pomocą specjalnej końcówki w ekspresie lub ręcznych przyrządów do spieniania mleka. Przygotowując mleko, pamiętaj o dwóch zasadach. Mleko musi mieć co najmniej 2% tłuszczu – tylko wtedy uda Ci się je spienić. Po drugie musisz uważać, aby mleko się nie podgrzało. Mleko ma być spienione, a nie zagotowane. Teraz wystarczy przelać espresso do szklanki, dodać spienione mleko i już możesz delektować się łagodnym smakiem Cafe Latte.

Źródło: www.kuchnie.pl ; www.gotujmy.pl

Dodaj komentarz