Szpinak z pomidorami i sadzonym jajkiem

Kiedy tylko zobaczyłam ten przepis w książce „Diety Agaty”, wiedziałam, że dnia następnego będzie on królował na moim stole. Wyszło pysznie. Spróbujcie sami!:)

 

 

 

Składniki:

  • 1 jajko (ja wbiłam 2 jajeczka)
  • 1 pomidor
  • ½ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 8-10 listków szpinaku
  • Przyprawy: sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Pomidora wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem, po 10 sekundach wyjmujemy i obieramy. Kroimy w kostkę pomidora oraz cebulę. Czosnek i cebulę należy zeszklić na oliwie. Dodajemy pomidora i smażymy kilka minut aż wyparuje część wody w nim zawarta. Dodajemy pokrojone listki szpinaku. Doprawiamy. Warzywa zgarniamy na bok patelni, a na środek wbijamy jajko. Smażymy 1-2 minuty, białko powinno się ściąć (żółtko powinno być płynne). Zajadamy!



Dodaj komentarz