Bigos w wersji mojego taty

Lubię zaglądać do moich rodziców, to jedyne miejsce zaraz po moim domu, gdzie czuję się jak u siebie. Uwielbiam też kuchnie zarówno mojej mamy jak i taty. Mamy nikt nie prześcignie w robieniu pierogów a taty właśnie w bigosie.

Dziś prezentuję wersję bigosu w wykonaniu mojego taty. Ciekawe czy Wam posmakuje:)

Składniki:

  • 3 kg kapusty kiszonej
  • 1 kg boczku
  • 1 kg szynki
  • 80 dkg pieczarki
  •  5 dużych cebul
  • przyprawy: sól, pieprz, 4 ziela angielskie, 4 liście laurowe

 

Przygotowanie:

Gotujemy kapustę do miękkości z liśćmi i zielami angielskimi, mięso  i boczek kroimy w kostkę, następnie należy udusić je na oleju do miękkości. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i pokrojone w plasterki pieczarki, dusimy około 20 minut. Następnie dodajemy wszystko do kapusty. Mieszamy i przyprawiamy.

 


Dodaj komentarz