Solińskie gołabki z kaszą i ryżem

 

Dobre!

Naprawdę!

Smakowite! 

Składniki:

  • 2 torebki ryżu
  • 2 torebki kaszy
  • 2 łyżki margaryny
  • 1 cebula
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 łyżka koncentratu
  • 1 kostka rosołowa
  • 2 szklanki wody
  • głowka kapusty
  • sól
  • pieprz

Okrasa:

  • 4 czubate łyżki margaryny
  • 1 duza cebula
  • ewentualnie kperek

 

Przygotowanie:

Z kapusty wycinamy głąba. W dużym garnku (takim żeby zmieściła się do niego cała główka kapusty) gotujemy wodę. Do gotującej się wody wkładamy kapustę. Po kilku minutach obieramy wierzchnie liście kapusty, które już zdążyły zmięknąć. I tak sukcesywnie po kolei, co kilka minut obieramy i wyciągamy kolejne liście.

Ryż oraz kaszę gotujemy trochę krócej niż w przepisie na opakowaniu. Gdy wystygnie dodajemy kaszę i ryż do mięsa, przyprawiamy solą, pieprzem, koncentratem oraz przesmażoną na maśle cebulą pokrojoną w drobną kostkę. Całość wyrabiamy, aż się masa ładnie połączy. Farsz nakładamy na liście kapusty i formujemy gołąbki. Aby się nie rozwinęły podczas gotowania należy najpierw złożyć boki liścia do środka, a dopiero potem formować roladki.

 Gołąbki układamy tak, aby ściśle do siebie przylegały i wypełniały całą powierzchnię garnka. Możemy ułożyć je warstwowo. Następnie zalewamy je bulionem, tak aby wszystkie zanurzone były w płynie, ewentualnie dolewamy jeszcze wody. Gotujemy je ok 40 -50 min. na małym ogniu.

Okrasa na gołabki to cebulka duszona na margarynie, ewentuanie wraz z koperkiem. 

Dodaj komentarz