Pszenny chleb z otrębami

Chyba najłatwiejszy na świecie

Puszysty, świeży, wilgotny

Zniknął bardzo szybko

Składniki: (na 2 chleby)

  • 1/2 kostki drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 8 łyżek płatków owsianych
  • 1 l ciepłej wody
  • 1 kg maki pszennej najlepiej chlebowej
  • olej do wysmarowania foremek

Przygotowanie:

Drożdże, cukier, sól oraz płatki owsiane mieszamy z wodą i przykrywamy ściereczką na 20 minut. Po tym czasie dodajemy mąkę. Dokładnie mieszamy. Ciasto jest leiste, nie zbite. Wykładamy do foremek wysmarowanych olejem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, grzałka góra – dół przez 1 godzinę i 20 minut.

 

Dodaj komentarz