Dobre!
Naprawdę!
Smakowite!
Składniki:
- 2 torebki ryżu
- 2 torebki kaszy
- 2 łyżki margaryny
- 1 cebula
- 500 g mięsa mielonego
- 1 łyżka koncentratu
- 1 kostka rosołowa
- 2 szklanki wody
- głowka kapusty
- sól
- pieprz
Okrasa:
- 4 czubate łyżki margaryny
- 1 duza cebula
- ewentualnie kperek
Przygotowanie:
Z kapusty wycinamy głąba. W dużym garnku (takim żeby zmieściła się do niego cała główka kapusty) gotujemy wodę. Do gotującej się wody wkładamy kapustę. Po kilku minutach obieramy wierzchnie liście kapusty, które już zdążyły zmięknąć. I tak sukcesywnie po kolei, co kilka minut obieramy i wyciągamy kolejne liście.
Ryż oraz kaszę gotujemy trochę krócej niż w przepisie na opakowaniu. Gdy wystygnie dodajemy kaszę i ryż do mięsa, przyprawiamy solą, pieprzem, koncentratem oraz przesmażoną na maśle cebulą pokrojoną w drobną kostkę. Całość wyrabiamy, aż się masa ładnie połączy. Farsz nakładamy na liście kapusty i formujemy gołąbki. Aby się nie rozwinęły podczas gotowania należy najpierw złożyć boki liścia do środka, a dopiero potem formować roladki.
Gołąbki układamy tak, aby ściśle do siebie przylegały i wypełniały całą powierzchnię garnka. Możemy ułożyć je warstwowo. Następnie zalewamy je bulionem, tak aby wszystkie zanurzone były w płynie, ewentualnie dolewamy jeszcze wody. Gotujemy je ok 40 -50 min. na małym ogniu.
Okrasa na gołabki to cebulka duszona na margarynie, ewentuanie wraz z koperkiem.