Lubię śledzie, na codzień i na Święta. Z tym, że na Święta muszą być obowiązkowo. Najbardziej lubię w wersji na ostro, na słodko mniej ale też nie wybrzydzam;)
Składniki:
- 4-5 płatów śledzi ala matias
- 1 cebula
- 3 ogórki konserwowe
- olej w ilości do zalania śledzi w miseczce
- 4 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka gorczycy
- kilka kropel maggi
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
Śledzie namaczamy w wodzie lub mleku aby nie były bardzo słone, ja zostawiam je na kilka godzin. Cebulę i ogórki kroimy w kostkę. Śledzie kroimy w większe kawałki. Wszystko przekładamy do miski i zalewamy olejem, dodajemy przyprawy i zostawiamy na 3-4 godziny by się składniki „przegryzły”. Można również dodać jabłko pokrojone w kostkę.