Placki ziemniaczano – cukiniowe z jogurtowym sosem

Ze specjalną dedykacją dla Basi.

Smutno mi bez Ciebie….

 

Składniki:

Na placki:

  • 3-4 ziemniaki
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 4 łyżki wody mineralnej gazowanej
  • olej

 

Na sos:

  • 1 kubeczek małego jogurtu naturalnego
  • 1 mniejszy ogórek
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

Ziemniaki ścieramy, ja użyłam rozdrabniacza do warzyw, zmieliłam drobniej zarówno cukinię jak i ziemniaki, ale można zetrzeć na grubych oczkach warzywa. Z cebulą i czosnkiem czynimy tak samo. Doprawiamy. Dodajemy mąkę, wielkość ziemniaków i szklanek są różne dlatego ilość mąki musimy dostosować do proporcji, które posiadamy w domu, ciasto musi być gęstości trochę gęściejszej niż to na naleśniki. Dodajemy jajko i wodę. Wszystko razem mieszamy. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju i smażymy placki z dwóch stron na złoty kolor. W miarę smażenia kolejnych placków dodajemy olej.

Jogurt mieszamy ze startym na tarce ogórkiem, dodajemy wyciśnięty czosnek i przyprawiamy. Tak przygotowanym sosem polewamy nasze placki.



Dodaj komentarz