Sałatka z papryki i selera na zimę

Do słoika

Wepchnęli się obydwoje

Coś tam jeszcze ze sobą zabrali 

Składniki:

2 duże papryki czerwone
2 duże papryki zielone
2 duże papryki białe
1 bulwa selera
2 duże cebule

Na zalewę:

1 szklanka cukru
3/4 szklanki octu
5 szklank wody 
1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
1 łyżeczka ziaren gorczycy
1 łyżeczka suszonego tymianku
2 liście laurowe
1 łyżka soli 

 

Przygotowanie: 

Wszystkie składniki na zalewę wlewamy do garnka, należy zagotować. Papryki obieramy z gniazd nasiennych i kroimy w paski. Selera obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę po obraniu kroimy w prążki. Wszystkie warzywa mieszamy i układamy w słoikach. Następnie zalewamy zalewą i zakręcamy. Do dużego garnka wlewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia, a następnie pasteryzujemy 15 minut. Wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.
 

Dodaj komentarz