Pierogi z kaszą jaglaną, czosnkiem i młodą kapustką

No napracowałam się ciutkę

Ale warto było

Uwielbiam ten smak:)


Składniki:
 
na farsz:
 
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 1,5 szklanki kaszy jęczmiennej
  • garść grzybów suszonych
  • olej
  • 1/4 małej główki młodej kapusty
  • tymianek
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
na ciasto:
  • szklanka ciepłej wody
  • 1,5 -2 szklanek mąki
  • 1 łyżka oleju
dodatkowo:
  • 2 łyżki masła
  • plasterki boczku parzonego

 

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek drobno siekamy. Kapustę kroimy najpierw w paski a potem w kosteczkę. Grzyby zalewamy wodą, następnie odsączamy i siekamy. Kasze gotujemy do miękkości. Warzywa podsmażamy chwilkę, a następnie dusimy. Ugotowana kaszę przelewamy wodą i łączymy ze składnikami z patelki. Przyprawiamy. Wyrabiamy ciasto by się nie kleiło. Odrywamy kawałek i rolujemy z rulonu odkrawamy po kawałku i następnie wałkujemy. Uzyskany kawałek nadziewamy farszem i sklejamy boki. Tak czynimy do zakończenia farszu. Pierogi gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie, 5 min od wypłynięcia. Podajemy z tłuszczem lub masełkiem i podsmażonym boczkiem parzonym. Można posypać koperkiem.


 

Dodaj komentarz