Papryki nadziewane

Lubię sezon na papryki. Mogę wtedy realizować się kulinarnie na różne sposoby z tym warzywem. Dziś propozycja wegetariańska. Czasem zamiast pieczarek, dodaję mięso mielone. Smakuje również wybornie.

A czym wy nadziewacie swoje papryki?

Jestem bardzo ciekawa nowych doznań smakowych:)

Składniki:
  • papryki – kolor dowolny
  • ryż ugotowany na sypko
  • duszone pieczarki z cebulą
  • olej
Sos:
  • pomidory z puszki
  • czosnek
  • bazylia
  • jarzynka
  • papryka czerwona w proszku
Przygotowanie:
Papryki nadziewamy ryżem zmieszanym z pieczarkami i cebulą. Dusimy na oleju ok 20-25 minut. Ważne by papryka stała się miękka. W osobnym rondelku podsmażamy kilka ząbków czosnku, następnie dodajemy pomidory z puszki i doprawiamy przyprawami do smaku. Gotowy sos dodajemy do papryk i dusimy kolejne 10 minut. Można polać papryki sosem dopiero na talerzu.



Dodaj komentarz