Mięso z kapustą, porem i ryżem

A czemu by nie?

Ja poproszę

A Wy? 

Składniki:

  • 500 g szynki wieprzowej
  • 1/4 głowka kapusty białej
  • duża marchew
  • 1 por (część biała)
  • 1/2 słoika pieczarek marynowanych w zalewie solnej 
  • papryka słodka
  • czosnek granulowany
  • jarzynka 
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • olej
  • woda
  • ryż

 

Przygotowanie: 

Szynkę płuczemy, osuszamy, a następnie kroimy w kostkę. Kapustę szatkujemy, marchew obieramy i kroimy w talarki, por w krążki. Pieczarki odsączamy i kroimy na połówki. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju, dodajemy mięso i podpiekamy. Gdy nam się zrumieni, dodajemy dwie szklanki wody. Dusimy 20 minut. Następnie dolewamy kolejną szklankę wody. Dodajemy nasze warzywa oraz przyprawy, przyznam szczerze, że przyprawiam „na oko”. Lepiej przyprawcie mniej by potem coś doprawić niż przesadzić. Wiadomo każdy ma swoją ulubioną ostrość czy słoność:) Dusimy aż mięso i warzywa będą miękkie. W tym czasie gotujemy ryż, zgodnie z opisem na opakowaniu. Gotowe danie wykładamy na talerze.

Dodaj komentarz