Za oknem chmury płyną
Suną niczym statek po morzu
Zatrzymuję czas, na chwilę…
Składniki:
200 g miękkiego masła
1 szklanka ciemnego brązowego cukru
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 szklanka mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
2,5 szklanki płatków owsianych
Przygotowanie:
Masło należy utrzeć na puch, pod koniec wsypując cukier i dalej miksując. Następnie dodajemy jajko i miksujemy. Wsypujemy pozostałe składniki na jeden raz i miksujemy. Blachę należy wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego (lub większe, wedle uznania), spłaszczyć je łyżką. Układamy na blaszce w sporych odstępach. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 17 minut do lekkiego zbrązowienia. Studzimy na kratce.