Mięsne leczo

Trochę inne niż oryginał

Ale ja takie lubię najbardziej

A wy? Jakie lubicie? 

Składniki: 

  • 1 duży kabaczek zielony
  • 1 kg papryki, ja miałam białą
  • 1 kg mięsa w kawałku, szynka się nada idealnie
  • 4 duże cebule
  • 4 duże pomidory
  • 1/2 małego słoiczka koncentratu
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz, jarzynka, maggi 
  • 2 rosołki warzywne
  • 1/2 szklanki mąki + woda
  • 6 szt ziela angielskiego
  • 4 liscie laurowe
  • 6 łyżek oleju

 

Przygotowanie:

Kabaczek myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę oraz paprykę po oczyszczeniu kroimy w prążki. Pomidory obieramy i kroimy w kostkę. Mięso myjemy i również kroimy w kostkę, czosnek siekamy. Do garnka wlewamy olej, dodajemy warzywa oraz ziela angielskie i liście laurowe. Dusimy, gdy wytworzy nam się woda dodajemy rosołki. Kiedy składniki naszego lecza są już miękkie, doprawiawy oraz dodajemy koncentrat. Mąkę w szklance zalewamy wodą, by było jej nieco powyżej niej samej. Dokładnie mieszamy by nie było żadnych grudek. Wlewamy do naszego lecza by go zagęścić. Chwilkę razem gotujemy i gotowe! 

Dodaj komentarz