Makaron z brukselką i ciecierzycą

Coś nie tradycyjnego, coś kolorowego, coś smacznego – zawsze w kuchni się przyda a gdy do tego delikatnie drażni nasze podniebienie wydaje się być idealnym posiłkiem. Dziś zapraszam na makaronową ucztę:)

Składniki:

  • ½ opakowania makaronu spaghetti
  • ½ kg brukselek
  • 200 g ugotowanej ciecierzycy
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 starta marchewka
  • 1 pokrojona w kostkę cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie

 

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente. Brukselki blanszujemy chwilę w gotującej wodzie. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy marchewkę, cebulę oraz czosnek, gdy się lekko podsmażą (jakieś 3 minuty), dodajemy ciecierzycę oraz brukselkę oraz trochę wody. Dusimy razem aż wszystkie warzywa będą miękkie. Doprawiam do smaku.




Dodaj komentarz