Coś nie tradycyjnego, coś kolorowego, coś smacznego – zawsze w kuchni się przyda a gdy do tego delikatnie drażni nasze podniebienie wydaje się być idealnym posiłkiem. Dziś zapraszam na makaronową ucztę:)
Składniki:
- ½ opakowania makaronu spaghetti
- ½ kg brukselek
- 200 g ugotowanej ciecierzycy
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 starta marchewka
- 1 pokrojona w kostkę cebula
- 2 łyżki oliwy
- Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente. Brukselki blanszujemy chwilę w gotującej wodzie. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy marchewkę, cebulę oraz czosnek, gdy się lekko podsmażą (jakieś 3 minuty), dodajemy ciecierzycę oraz brukselkę oraz trochę wody. Dusimy razem aż wszystkie warzywa będą miękkie. Doprawiam do smaku.