Kartacze z grzybami i mięsem

Zabrakło mi mąki ziemniaczanej

A wszystko już naszykowane

Co robić? Co robić? 

Składniki:

3 kg ziemniaków,
1/2 – 3/4 szkl mąki pszennej (zależy jakie są ziemniaki) jeżeli macie mąkę ziemniaczaną, to nadaje sie lepiej – ja gapa nie miałam
1 kg mięsa mielonego
cebula, grzyby
sól, pieprz, majeranek, czosnek

Do okraszenia:
olej
cebula

Przygotowanie:

1 kg ziemniaków gotujemy. Następnie ubijamy je dobrze. Pozostałe ziemniaki należy obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, po czym mocno odcisnąć sok do miski. Wyciśnięte ziemniaki dodajemy do ugotowanych. Sok pozostawić na chwilę, aż osiądzie skrobia. Następnie sok odlewamy, a skrobię dodajemy do ziemniaków. Dodajemy mąkę i wyrobiamy gładką masę. Ciasto może być klejące, wtedy należy dłonie posmarować mąką bo kartacze przy nadziewaniu będą się rozwalać. Mięso przyprawiamy, cebulę należy poddusić z grzybami i również dodać do mięsa. Rękami nabieramy porcję masy ziemniaczanej wielkości małego jabłka, rozpłaszczamy na dłoni. Na środek nakładamy porcję masy. Brzegi ciasta starannie należy zlepić. Formować duże kule. Kartacze wkładamy do wrzącej osolonej wody. Gotować na małym ogniu ok. 40 minut. Zbyt gwałtowne gotowanie spowoduje, że kluski mogą popękać i rozpaść się. Po ugotowaniu wykładamy na talerz i polewamy podsmażoną cebulą. 

 

Dodaj komentarz