Bułeczki jogurtowe

Świeżutkie

Pachnące

Domowe:) 

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej (ja dałam chlebową)
  • 8 g suchych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 120 ml mleka
  •  1 jajko
  • 60 g masła
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania
  • 1 łyżka maku do posypania

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wkładamy do miski i zagniatamy ciasto. Przykrywamy pozostawiamy na 2 h, następnie dzielimy na kilka części (w oryginale podane jest 16 części mnie wyszło 11 bułeczek), kładziemy na blaszce wyłożonej papierem lub oprószonej mąką i odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie smarujemy jajkiem i posypujemy makiem. Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Dodaj komentarz