Kapusta kwaszona z burakami

Do mięs znakomita.

A i rybka z nią na talerzu się zaprzyjaźni. 

Kolor jesieni. 

 

Składniki:

  • 2, 5 kg poszatkowanej kapusty białej
  • 1 kg buraków
  • 50 dag marchwi
  • koper
  • 8 dag

Przygotowanie:

Buraki i marchew obrać, pokroić w paseczki, kapustę zmieszać z koprem i solą. W kamionkowym garnku lub słoju przekładać zaczynając od kapusty – kapusta, buraki, marchew – kończąc na kapuście. Każdą warstwę mocno uciskać. Obciążyć naszą sałatkę w naczyniu talerzykiem i na to słoikiem z wodą. Trzymamy w temperaturze pokojowej aż do momentu gdy powierzchnia pokryje się płynem mającym kwaśny smak. Sałatkę przekładamy do słoików i pasteryzujemy 15 minut słoiki. Pozostawiamy na ręczniku do wystygnięcia.

 

Dodaj komentarz