Kapusta duszona z wędzoną słoninką

No musi być.

Zapachem wypełnia mój dom.

Ziemniaki pieczone dołączyły też.

Zachwycała moje podniebienie.

Składniki

  • 1 główka kapusty włoskiej
  • 200 g wędzonej słoniny
  • ocet
  • 1 pęczek koperku
  • przyprawy: jarzynka, maggi, pieprz
  • mąka

 

Przygotowanie:

Kapustę szatkujemy, słoninę kroimy w drobną kosteczkę i topimy na patelni. Kapustę gotujemy w wodzie, do miękkości. Przecedzamy, zostawiamy trochę wody na dnie. Dodajemy przyprawy oraz słoninę. Kroimy koperek, dodajemy. Wlewamy 2 łyżki octu. Najlepiej sprawdzać smak, wielkość główki ma wpływ na ilość octu. Kapusta powinna mieć kwaskowy posmak. Na koniec dodajemy 2-3 łyżki mąki, najpierw jedna, mieszamy i tak dodajemy kolejne. Kapusta ma zgęstnieć. Sprawdzamy smak.



Dodaj komentarz