No musi być.
Zapachem wypełnia mój dom.
Ziemniaki pieczone dołączyły też.
Zachwycała moje podniebienie.
Składniki
- 1 główka kapusty włoskiej
- 200 g wędzonej słoniny
- ocet
- 1 pęczek koperku
- przyprawy: jarzynka, maggi, pieprz
- mąka
Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy, słoninę kroimy w drobną kosteczkę i topimy na patelni. Kapustę gotujemy w wodzie, do miękkości. Przecedzamy, zostawiamy trochę wody na dnie. Dodajemy przyprawy oraz słoninę. Kroimy koperek, dodajemy. Wlewamy 2 łyżki octu. Najlepiej sprawdzać smak, wielkość główki ma wpływ na ilość octu. Kapusta powinna mieć kwaskowy posmak. Na koniec dodajemy 2-3 łyżki mąki, najpierw jedna, mieszamy i tak dodajemy kolejne. Kapusta ma zgęstnieć. Sprawdzamy smak.