Jakie mięso mielone i do czego?

Mięso mielone drobiowe

Jest jasnokremowe i delikatne. Leprij jednak nie kupować mielonego mięsa drobiowego w sklepie. Zwykle zawiera dużo chrząstek. Lepiej przygotować je samemu. Nadaje się na farsze.

Mięso mielone wołowe

Dobre powinno być jasnoczerwone. Bardzo ciemnego lepiej nie kupować, może być nieświeże. Liczne jasne grudki tłuszczu także dyskwalifikują mięso. Mielona wołowina jest doskonała na tatar, steki, farsze i do sosów.

Mięso mielone cielęce

Puszyste jest tylko tuż po zmieleniu. Z czasem staje się bardziej ścisłe. Świeże jest połyskliwe i ma jasnoróżowy kolor. Z mielonej cielęciny przyrządza się delikatne pulpety.

Mięso mielone mieszane

To mięso wołowe połączone z wieprzowym w porcji 1:1. Wyczuwa się w nim charakterystyczny smak wołowiny, ale na szczęście gotuje się go tak samo szybko jak mielone wieprzowe. Idealne na klasyczne kotlety i gołąbki.

Mięso mielone wieprzowe

Świeżo zmielone ma różową, miejscami czerwoną, barwę. Zbyt jasne zawiera dużo tłuszczu. Mięso powinno być lśniące i mało ścisłe. Mielona wieprzowina jest najlepsza na kotlety i farsze.

Żródło: www.ugotuj.pl

Dodaj komentarz