Jest jasnokremowe i delikatne. Leprij jednak nie kupować mielonego mięsa drobiowego w sklepie. Zwykle zawiera dużo chrząstek. Lepiej przygotować je samemu. Nadaje się na farsze.
Dobre powinno być jasnoczerwone. Bardzo ciemnego lepiej nie kupować, może być nieświeże. Liczne jasne grudki tłuszczu także dyskwalifikują mięso. Mielona wołowina jest doskonała na tatar, steki, farsze i do sosów.
Puszyste jest tylko tuż po zmieleniu. Z czasem staje się bardziej ścisłe. Świeże jest połyskliwe i ma jasnoróżowy kolor. Z mielonej cielęciny przyrządza się delikatne pulpety.
To mięso wołowe połączone z wieprzowym w porcji 1:1. Wyczuwa się w nim charakterystyczny smak wołowiny, ale na szczęście gotuje się go tak samo szybko jak mielone wieprzowe. Idealne na klasyczne kotlety i gołąbki.