Jak odświeżyć czerstwe pieczywo?

Czerstwe bułeczki będą znowu smakować jak świeże, jeśli posmarujesz je rozcieńczonym mlekiem i popieczesz w kuchence mikrofalowej lub podgrzanym wcześniej piekarniku. A jeśli wysechł Ci chleb, to mocno go owiń mokrą ściereczką i podpiecz w piekarniku.
Chleb i bułki możesz też odświeżyć na parze. Do tego potrzebne Ci są dwa garnki: do dolnego nalej wodę, a do górnego włóż pieczywo i przykryj szczelnie pokrywką. Garnek postaw na niewielkim ogniu, by woda zawrzała. Po kilku minutach wydobywająca się z dolnego garnka para znakomicie odświeży Ci pieczywo.
A wiesz jak sobie poradzić z równiutkim pokrojeniem świeżego chleba? Wystarczy, że przed każdym cięciem zanurzysz nóż w zimnej wodzie.

Dodaj komentarz