Jak dbać o naszą kuchnię?

Wolnymi krokami zbliża się wiosna, a z nią nieodłączne porządki. Kuchnia to miejsca najczęściej używana, więc powinna być utrzymywana w czystości, i to nie tylko od święta. Warto więc codziennie poświęcić sprzątaniu kilka chwil, przez co nie będziemy zmuszeni do ślęczenia w kuchni co sobotę i szorowania zaległego brudu z całego tygodnia. Regularne sprzątane i dezynfekcja zapewni nam warunki do przygotowywania i spożywania posiłków, a także do miłych spotkań z przyjaciółmi.

Aby nie męczyć się raz w tygodniu, warto sprzatać regularnie  po każdym skorzystaniu z kuchni (czyli np.: po przygotowaniu posiłku):
– wyrzucić wszystkie niepotrzebne odpadki.
– umyć naczynia i przedmioty związane z przygotowaniem potrawy.
– przetarcie wilgotną szmatką lub gąbką (w zależności od powierzchni) miejsc przygotowania posiłku.

Pod koniec dnia warto:
– umyć zlewozmywak, przetrzeć kuchenkę i meble kuchenne,
– wynieść śmiecie. Raz w tygodniu umyj i z
dezynfekuj ten kosz. To samo dotyczy miejsca, gdzie umieszczony jest sam kosz,
– umyć podłogę,
– warto pod koniec dnia namoczyć także gąbki (ściereczki) do zmywania naczyń w żelu uniwersalnym, później wypłukać i pozostawić do wyschnięcia. W tak niepozornych rzeczach znajdziesz bowiem najwięcej zarazków w całej kuchni. 

Jeżeli już mamy zamiar trzymać się zasad regularnego sprzątania warto się zastanowić czym myć "nasze królestwo posiłków". Nie będę tutaj pisać o konkretnych specyfikach, bo tutaj każdy ma swoje upodobania i ulubione „środki”. Ale warto mieć w swojej kuchni te oto rzeczy:
– worki na śmieci,
– ręczniki papierowe,
– rękawiczki gumowe,
– płyn do mycia naczyń,
– płyn do mycia okien i gładkich powierzchni (okna, glazura, parapet),
– płyny uniwersalne przeznaczone do czyszczenia wszystkich zmywalnych powierzchni w całym domu
– żele do czyszczenia , które znakomicie usuwają wszelkie przebarwienia czy osady z kamienia, 
– środki do dezynfekcji zlewu (mleczko, proszek do czyszczenia),
– środki do dezynfekcji rur kanalizacyjnych,
– specjalistyczne środki do czyszczenia powierzchni stalowych i chromowanych,
– myjki, ściereczki,
– wiaderko i mop do mycia podłóg,
– środki do mycia podłogi w zależności od jej rodzaju. 

Jeżeli wydaje się, że tych produktów jest zbyt wiele to należy spojrzeć na to w ten sposób, że środki te wystarczą nam na długi okres czasu:)  a nasza kuchnia będzie miejscem gdzie chętnie będziemy spędzać czas:)

Dodaj komentarz