Przypomniał mi się jej smak
Jeszcze z domu
Przy stole z rodzicami
Składniki:
- 450 g łuskanego grochu
- marchewka
- łodyżka selera naciowego
- 1/2 pora
- cebula
- ½ łyżeczki suszonego tymianku
- 1 ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
- 45 dag kiełbasek wieprzowych
Przygotowanie:
Groch należy zalać wodą i odstawić na noc. Następnego dnia odcedzić groch i zalać 6 szklankami świeżej wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować do miękkości grochu około 1 godziny. Następnie należy wrzucić kiełbaski pokrojone w kostkę, marchewkę startą na tarce, seler, pora, cebulę, tymianek oraz sól i pieprz do smaku. Należy gotować na małym ogniu około 30-40 minut. Zupa jest gotowa kiedy nasze składniki są miękkie.