Grochówka

Przypomniał mi się jej smak

Jeszcze z domu

Przy stole z rodzicami

Składniki:

  • 450 g łuskanego grochu
  • marchewka
  • łodyżka selera naciowego
  • 1/2 pora
  • cebula
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 45 dag kiełbasek wieprzowych

 

Przygotowanie:

Groch należy zalać wodą i odstawić na noc. Następnego dnia odcedzić groch i zalać 6 szklankami świeżej wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować do miękkości grochu około 1 godziny. Następnie należy wrzucić kiełbaski pokrojone w kostkę, marchewkę startą na tarce, seler, pora, cebulę, tymianek oraz sól i pieprz do smaku. Należy gotować na małym ogniu około 30-40 minut. Zupa jest gotowa kiedy nasze składniki są miękkie. 

Dodaj komentarz