Galareta z łososia

Kto nie lubi galarety ten wiele traci. Galaretę można przygotować zarówno z ryby, z mięsa ale i warzyw. U mnie gości bardzo często, bo jest lubiana nie tylko przez domowników ale i przez gości. Tym razem z łososiem, groszkiem i marchewką. Do tego cytryna uzupełnieniem jest doskonałym. Spróbujecie?

Składniki:

  • ok 300g fileta z łososia
  • ok 100g groszku zielonego
  • 2 marchewki
  • kawałek pora
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/4 selera
  • liść laurowy
  • pieprz czarny
  • sól
  • sos rybny
  • parę ziaren ziela angielskiego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 6 łyżeczek żelatyny

Przygotowanie:

Pietruszkę, marchewkę, selera pokroić i razem z porem włożyć do garnka. Zalać 2,5 litrami zimnej wody, dorzucić liście laurowe i ziele angielskie. Gotować, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec, na około 5 min, wrzucić zielony groszek. Wszystkie warzywa wyłowić z pomocą łyżki cedzakowej i odstawić. Warzywny wywar przyprawić solą, pieprzem, sosem rybnym i sokiem z cytryny. Zagotować i ostrożnie zanurzać w nim kawałki łososia. Jeżeli ryba nie będzie całkowicie zanurzona, należy uzupełnić płyn wrzątkiem. Gotować 5 min, a następnie odstawić do całkowitego wystudzenia. Łososia wyjąć delikatnie z zalewy i odsączyć. W około pół szklanki wywaru rozpuścić żelatynę i połączyć z całością. Marchewkę, kawałki łososia, listki kolendry i zielony groszek układać w pojemniczkach, zalewając przestudzonym wywarem. Do pojemnika włożyłam trochę warzyw i rybę, zalałam galaretą, tak aby tylko przykryła zawartość i wstawiłam do lodówki, najlepiej na kilka godzin.

Dodaj komentarz