Rolada szpinakowo – łososiowa

Kiedy pierwszy raz zrobiłam roladę szpinakową nawet nie przypuszczałam, że to taka prosta sprawa. A do tego jaka efektowna przekąska. Łosoś, serek śmietankowy i szpinak to wspaniałe trio. Ułożone na stole oczaruje nie tylko smakiem.

A czy wiesz, że liście szpinaku mają właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą. Właściwości lecznicze szpinaku to zasługa beta-karotenu, witaminy C oraz luteiny, poza tym szpinak bogaty jest w potas, żelazo i kwas foliowy.

Składniki:

  • 400 g mrożonego szpinaku
  • 200 g wędzonego łososia w plastrach
  • 200 g serka śmietankowego (np chrzanowego, z ziołami)
  • 50 g masła
  • 4 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie:

Szpinak rozmrażamy na sicie i odciskamy. Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy mąkę i ucieramy na gładką masę, tak by nie było grudek.
Dodajemy szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę gałki muszkatołowej, sól i pieprz do smaku. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy do masy żółtkowo-szpinakowej i delikatnie za pomocą łyżki łączymy. Dużą blachę do pieczenia z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę szpinakową i wyrównujemy. Pieczemy 8-10 minut w temperaturze 200°C. Po upieczeniu studzimy. Na blat stołu rozwijamy folię spożywczą i układamy upieczony placek szpinakowy papierem do góry. Delikatnie ściągamy papier do pieczenia. Placek szpinakowy na całej powierzchni smarujemy serkiem śmietankowym, a następnie układamy plasterki wędzonego łososia. Całość zwijamy w roladę, zawijamy w folię, końce zakręcamy i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem kroimy w ukośne plastry, grubości ok. 1-1,5 cm.

Dodaj komentarz