Galareta z kurczaka i warzywami chińskimi

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • mieszanka warzyw chińskich – 1 op.
  • przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, jarzynka, maggi
  • 1 paczka żelatyny
  • ew. zielona pietruszka kilka gałązek (4-5)

 

Przygotowanie:

Do garnka wrzucamy umyte i pokrojone w kosteczkę piersi z kurczaka. Wody nalewam tak 1, 5 litra. Gotujemy, zbieramy burzyny. Następnie wrzucamy warzywa, 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe, płaską łyżkę jarzynki. Gotujemy aż wszystko będzie miękkie. Pod koniec można dodać zieloną pietruszkę. Dodajemy pieprz i maggi do smaku. Z żelatyna postępujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Przy czym jak zazwyczaj zużywam dużą paczkę żelatyny na jeden raz, na taką ilość wody. Wolę mieć pewność, że galareta się na pewno zsiądzie. Przelewamy płyn do pojemniczków, czekamy aż przestygnie i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Ja wstawiam na całą noc.



 

 

Dodaj komentarz