Jeśli zamierzamy wygłosić jakąś opinię, nie należy pukać łyżeczką w filiżanki, szklanki i kufle, gdyż w ten sposób odciągamy innych od posiłku, a z pewnością to co mamy do powiedzenia, może poczekać do momentu, aż wszyscy skończą jeść. Wyjątkiem jest wznoszenie toastów na przyjęciu weselnym lub imprezach imieninowych i urodzinowych.
Widelec z pewnością jest sztućcem najczęściej używanym i w pewnych sytuacjach niezastąpionym. Jeśli na naszym stole goszczą dania makaronowe, skomponowane z ryżu i warzyw lub różnego rodzaju kasz, widelec trzymamy w prawej ręce, chwytając go trzema palcami (serdecznym, wskazującym i kciukiem), nie zaś całą dłonią. Jeśli używamy noża, widelec ujmujemy w lewą dłoń. W momencie, gdy podnosimy widelec do ust, powinien on być skierowany grzbietem do dołu, nie zaś ku górze. Nóż, zawsze trzymany w prawej ręce, opieramy na palcu serdecznym, natomiast gdy chcemy sięgnąć po kieliszek lub szklankę, odkładamy go, ale nie opieramy o talerz – nóż odkładamy na spodzie, ostrzem w stronę lewą, widelec – grzbietem do góry.
Jeśli jesteśmy na spotkaniu ze znajomymi lub z rodziną, możemy pozwolić sobie na jedzenie rękoma drobiu, zwłaszcza że dłubanie w skrzydełkach kurczaka i męczenie się z udkiem może zepsuć nam radość jedzenia. Jednak nigdy nie oblizujemy palców – do wytarcia rąk służy chusteczka. Ważna jest również kolejność używania sztućców, którą wyznacza ich ułożenie na stole. W pierwszej kolejności korzystamy ze sztućców najdalej oddalonych od talerza, kierując się metodą od zewnątrz do wewnątrz.