Ciasto francuskie z tapendą z oliwek

Idealne na każde party. Szybkie, łatwe i smaczne. Tapendą z oliwek można faszerować wiele rzeczy, mięsa, ciasto francuskie, kanapki. Nasza wyobraźnia sięga wszakże bardzo daleko. Dziś taka propozycja. Ciekawe czy Wam zasmakuje?


Składniki:

  • mrożone ciasto francuskie
  • czarne oliwki
  • kandyzowana skórka pomarańczy
  •  ząbek czosnku
  • ser z morelami
  • pomidorki cherry

Przygotowanie:

Ciasto powinno mieć temperaturę pokojową. Wykrawamy z niego prostokąty, w środku każdego prostokąta nacinamy mniejszy prostokąt, w tym mniejszym będzie się znajdowało nasze nadzienie. Oliwki, czosnek oraz kandyzowaną skórkę pomarańczy miksujemy w mikserze na puree. Nakładamy nadzienie w naszym naciętym prostokącie. Podczas pieczenia boki bez nadzienie się podniosą, dlatego ważne jest by nie przekraczać linii małego prostokąta z nadzieniem. Na to nakładamy pokruszony ser z morelami oraz połówki pomidorków cherry. Zapiekamy 20-25 min w temperaturze 190 stopnie.

Dodaj komentarz