Bakłażan przekładany serem mozzarellą i pomidorami

Lubię potrawy bezmięsne, takie lekkie ale jednocześnie syte. Lubię bawić się smakiem, lubię zaskakiwać domowników. Dziś propozycja z bakłażanem z dodatkiem pietruszki z oliwą i czosnkiem. Danie na 6+.

Składniki:

  • bakłażan
  • pomidor
  • mozzarella
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz
  • sól
  • 2 – 3 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Bakłażana nacinamy wzdłuż ale nie do samego końca, solimy, zostawiamy na chwilę. Mozzarellę i pomidory kroimy w plastry. Przekładamy po jednym lub dwa kawałki w naciętego bakłażana,. Pietruszkę i czosnek siekamy, mieszamy z oliwą solą oraz pieprzem. Polewamy bakłażana, dając trochę też do środka. Zapiekamy w piekarniku, góra i dół w 170 stopniach przez 35-40 min. Uważamy by nie przypalić bakłażana, można zmniejszyć temperaturę wtedy.

 

Dodaj komentarz