Ciasto czekoladowe z gruszkami

I nastał deszcz

A za nim uśmiech zgasł

Daj mi coś słodkiego

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g masła lub margaryny
  • 1,5 szklanki mąki
  • 4 kopiaste łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 gruszki

 

Przygotowanie:

Masło rozpuścić w rondelku i wystudzić. Do miski wbić jajka, dodać cukier i utrzeć. Następnie dodać kakao. Potem porcjami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem oraz należy dodać roztopione masło. Ciasto przełożyć do foremki o wymiarach 25×28 wyłożonej papierem do pieczenia. Gruszki obrać i pokroi w ćwiartki lub kostkę, ułożyć na cieście wciskając w masę lub pozostawić trochę masy i przykryć gruszki. Foremkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 25 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz