Bogracz z kluseczkami

Z przepisu Babci

A Ona wie co dobre

Smak o tak!

Składniki:

pół kilograma mięsa na gulasz

4 ziela angielskie

3 liście laurowe

4 ząbki czosnku

cebula

marchew

korzeń pietruszki

3 ziemniaki

2 łyżeczki mąki rozpuszczone w 1/2 szklanki wody

jarzynka

pieprz

słodka czerwona papryka

kilka łyżek przecieru pomidorowego

składniki na kluseczki:

1 jajko

mąki tyle ile zabierze jajko

 

Przygotowanie:

Mięso płuczemy w zimnej wodzie, następnie kroimy na małe kawałeczki, osuszamy. W rondelku rozgrzewamy olej, mięso przekładamy do rondla, dodajemy wyciśnięte lub pokrojone ząbki czosnku oraz pokrojoną cebulę. Chwilę smażymy, gdy mięso się podrumieni dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, łyżeczkę jarzynki. Podlewamy wodą by przykryć mięso i dusimy do miękkości, Przyprawiamy pieprzem oraz czerwoną papryką. Próbujemy czy smak jest wystarczający, ewentualnie doprawiamy. Zalewamy mięso, wodą z mąką i mieszamy by nie powstały żadne grudki. Sos musi być gęsty. Warzywa kroimy w kostkę i zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości, można dodać troszkę jarzynki ale nie przesadzać by nie przesolić, gdy połączymy warzywa z sosem. W między czasie robimy zacierki (kluseczki). Do miski wbijamy jajko, podsypujemy mąką pszenną, tyle ile zabierze nam jajko. Powinno powstać nie klejące ciasto. Odrywamy po kawałeczki i formujemy małe kuleczki. Sos dolewamy do ugotowanych jarzyn, zagotowujemy, na wrzący bogracz wrzucamy kluseczki, gotujemy ok 10 minut, można kluseczki spróbować już po 7 minutach. Gdy są miękkie, dodajemy przecier pomidorowy, według uznania, ja zazwyczaj dodaję 3 łyżki. Gdyby bogracz nie był zbyt gęsty a taki lubicie, można go zagęścić raz jeszcze proporcją wodą z mąką. Doprawiamy ostatecznie na koniec i zajadamy:)

 


Dodaj komentarz