Lubię zaglądać do moich rodziców, to jedyne miejsce zaraz po moim domu, gdzie czuję się jak u siebie. Uwielbiam też kuchnie zarówno mojej mamy jak i taty. Mamy nikt nie prześcignie w robieniu pierogów a taty właśnie w bigosie.
Dziś prezentuję wersję bigosu w wykonaniu mojego taty. Ciekawe czy Wam posmakuje:)
Składniki:
- 3 kg kapusty kiszonej
- 1 kg boczku
- 1 kg szynki
- 80 dkg pieczarki
- 5 dużych cebul
- przyprawy: sól, pieprz, 4 ziela angielskie, 4 liście laurowe
Przygotowanie:
Gotujemy kapustę do miękkości z liśćmi i zielami angielskimi, mięso i boczek kroimy w kostkę, następnie należy udusić je na oleju do miękkości. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i pokrojone w plasterki pieczarki, dusimy około 20 minut. Następnie dodajemy wszystko do kapusty. Mieszamy i przyprawiamy.