Bataty i ziemniaki – zgrany duet

Kojarzę, że taki przepis jest w jednej z mich  książek Nigelli Lawson. Ostatnio robiłam go z pamięci. Jeśli coś pominęłam to przyjmijmy, że to moja mała modyfikacja:) Doskonały dodatek do mięsa i ryb. Smacznego!

Składniki:

  • 2 bataty
  • 4 ziemniaki
  • 1/3 część pora
  • 2 mniejsze cebule
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 4-5 łyżek oliwy
  • Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, można też rozmaryn

 

Przygotowanie:

Ziemniaki kroimy na większe kawałki, wrzucamy je do gotującej wody na jakieś 7 – 8 minut. Odcedzamy. Cebulę kroimy w cząstki, czosnek zostawiamy w skórce, pora kroimy w talarki. Wszystkie warzywa mieszamy z oliwą i przyprawami. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 30-40 minut w temperaturze 160-170 stopni. Muszą być miękkie.



Dodaj komentarz