Kojarzę, że taki przepis jest w jednej z mich książek Nigelli Lawson. Ostatnio robiłam go z pamięci. Jeśli coś pominęłam to przyjmijmy, że to moja mała modyfikacja:) Doskonały dodatek do mięsa i ryb. Smacznego!
Składniki:
- 2 bataty
- 4 ziemniaki
- 1/3 część pora
- 2 mniejsze cebule
- 5-6 ząbków czosnku
- 4-5 łyżek oliwy
- Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, można też rozmaryn
Przygotowanie:
Ziemniaki kroimy na większe kawałki, wrzucamy je do gotującej wody na jakieś 7 – 8 minut. Odcedzamy. Cebulę kroimy w cząstki, czosnek zostawiamy w skórce, pora kroimy w talarki. Wszystkie warzywa mieszamy z oliwą i przyprawami. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 30-40 minut w temperaturze 160-170 stopni. Muszą być miękkie.