Lubię potrawy bezmięsne, takie lekkie ale jednocześnie syte. Lubię bawić się smakiem, lubię zaskakiwać domowników. Dziś propozycja z bakłażanem z dodatkiem pietruszki z oliwą i czosnkiem. Danie na 6+.
Składniki:
- bakłażan
- pomidor
- mozzarella
- kilka gałązek natki pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- pieprz
- sól
- 2 – 3 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Bakłażana nacinamy wzdłuż ale nie do samego końca, solimy, zostawiamy na chwilę. Mozzarellę i pomidory kroimy w plastry. Przekładamy po jednym lub dwa kawałki w naciętego bakłażana,. Pietruszkę i czosnek siekamy, mieszamy z oliwą solą oraz pieprzem. Polewamy bakłażana, dając trochę też do środka. Zapiekamy w piekarniku, góra i dół w 170 stopniach przez 35-40 min. Uważamy by nie przypalić bakłażana, można zmniejszyć temperaturę wtedy.